Tuesday, April 15, 2014

kek pisang coklat rice gebu dan lembut..yang pasti sedap!!!

assalamualaikum dan salam sejahtera

arini cuti tapi rasa malas sungguh nak masak. ni ros masukkan resepi kek pisang, oleh kerana ada yang minta nak tempah kek pisang dari ros. ros terkulat2 nak menjawabnye. jadi ros bagitau kat kawan tu, soh rujuk je resepi dalam blog ros. ada pekdah juga ros wujudkan blog ni, apa jua resepi ros masukkan dalam ni utk rujukan mereka yang memerlukan. mudah2an Allah redha dengan setiap entri dalam blog ros, lebih2 lagi kepada empunya resepi asal yang ros ceduk dari mana2 blog lain. ok resepi ni ros amik dari blog azlita masam manis

tapi ros ada ubah sikit resepi asal (seperti biasa la kan...ros ni suke berekperimen). ros ni suke rasa pisang. maka dengan suka ati ros, ros meletakkan kuantiti pisang yang banyak dalam kek ni (tapi tak bole banyak sangat, nanti tak pasal2 batat plak kek kite nanti).

BAHAN A :
150 gm butter atau marjerin
150 gm gula castor (ros guna 130 gm je sebab bubuh pisang banyak)
3 biji telur
100 gm susu segar
100 gm pisang yang telah dilenyek halus (ros guna 300 gm)
1/2 sudu teh esen pisang

BAHAN B :
200 gm tepung kek
30 gm coklat rice (apa jua coklat yang boleh ditabur2)
1/4 sudu teh soda bikarbonat

HIASAN ATAS KEK :
taburkan saje ape jua kekacang yang ada kat umah tu. ros geladah peti ais, jumpe badam hiris dan kauci, so apa lagi......main tabur2 dan renjis2 je atas kek tu

CARA-CARA MEMBUATNYA :
1) Panaskan oven pada suhu 170 C
2) Sediakan loyang yang bersesuaian
3) Alaskan loyang dengan baking paper/apa jua kertas yang boleh dibuatkan alas dan sapukan mentega pada bahagian dalam tepi loyang tersebut
4) Pukul majerin dan gula hingga keputihan, kemudian masukkan esen pisang
5) Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul hingga sebati (jangan masukkan serentak ye, masuk sebutir, pukul)
6) Secara berselang-seli masukkan (tepung + bikarbonat) dan susu dan kacau perlahan2 hingga rata
7) Perlahan-lahan masukkan pisang dan kacau dengan senduk
8) Masukkan coklat cip dan kacau guna senduk
9) masukkan adunan dalam loyang yang telah disapukan majerin tadi
10) taburkan kekacang di atasnya
11) Masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 C selama 40 minit @ hingga bila anda ambil lidi cucuk di bahagian tengah kek dan didapati lidi tadi licin, tandanya kek anada telah selamat dibakar

TARAAAAA....da siap






2 KOMEN:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

norimah ramli said...

Salam Rosna... ingat aku lagi Norim..
nanti msj kita ye... norimbiz@gmail.com
blog kita serihati-kraf.blogspot

Post a Comment