Thursday, March 20, 2014

kek red velvet lembab dan gebu


bismillahirrohmanirrohim
assalamualaikumm dan salam sejahtera

semoga anda semua di dalam rahmat dan lindungan ALLAH. ros arini selasa baru ni teringin plak sangat nak makan kek red velvet. ari sabtu minggu lepas buatkan cup cake red velvet utk abang haikal bawa gi ngaji. da janji dengannya sejak ujung tahun lepas.(maafkan bonda ye abang haikal...lambat sangat bonda buatkan hadiah utk bg kawan2 makan - 3 bln dok nunggu bonda nye buat makan2) tapi disebabkan sibuk memanjang tidak berkesempatan untuk membuatnya. kawan2 nya yg lain bila naik ngaji quran, ibu bapanya belikan jajan utk dihadiahkan pada rakan2 ngaji yg lain, ada yang buat pulut kuning dan rendang tapi ros buatkan cup cake utk dihadiahkan pada mereka semua. seronok tengok dorang seme suka makan cup cake tu. Abang haikal.....bonda bangga dengan abang haikal sayang.....baca quran molek2...fahamkan maknanya...bonda doakan abang haikal boleh hafal quran.

disebabkan kempunan untuk makan cup cake abang haikal tadi itu maka dengan semangat waja kesatria baju hitam, maka ros pon buat kek red velvet sebiji 'amek kaw!!!' makan sepuas2 nya. Ya Allah memang sedap dan gebu serta lembut nya kek ni, lembab je.....ros amik resepi asal dari blog atiqah. terima kasih pada cik atiqah. tapi ros ni banyak derhaka pada resepi nya itu, ikut suka ati kepala ros je...alhamdulillah jadi juga. di bawah ni ros serta kan resepinya :

kek nye serabut topping sebab first time mem'deco' nye
guna hp je ambik gambo...so gini la rupenye (salahkan lantai plak, bila tak tau menari, bebenonye memang hiasan kek nye yang tak bape nak menjadi)

Resepi kek red Velvet

Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
3 sudu teh pewarna merah (if nak merah lagi, bole tambah 1 sudu lagi, ros guna pewarna merah cherry, beli kat mydin je, cantik merahnye)

Bahan B:
250 gram tepung naik sendiri (jika tiada, 250 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko

Bahan C:
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan D:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
2 biji telur gred C

Bahan E: (tolong jgn abaikan utk dptkn kek yg lembab)
1/2 cawan air panas + secubit nescafe/kopi (if xmau, guna air panas plain je)

Cara-cara:
1. satukan semua bahan A, ketepikan. jangan kacau, campur kemudian biarkan.
2. satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.
3. campur kesemua bahan D yang bertanda (*), pukul sehingga kembang.
4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
5. masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang selikan dengan bahan A. pukul sehingga sebati kesemua bahan.
6. di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan C dan tunggu sehingga bunyi berdesing hilang. masukkan bahan C ke dalam bancuhan kemudian pukul sehingga sebati. Akhir sekali, masukkan bahan E. kacau perlahan dan sebati
7. bakar di dalam suhu 175C menggunakan api atas bawah dalam 40 minit atau sehingga masak. sejukkan kek.

Resepi Topping

Bahan-bahan:
300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia/Tatura Cream Cheese
50 gram Mentega
1/2 cawan gula aising

Cara-cara: 
1. Putar whipping cream sehingga 'soft peak' (kental). maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk.
2. Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
3. Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek.


aduhai...lepas ni nak kene buat cup cake lagi untuk kawan2 ngaji kakak damia plak, rasanya macam tak lama lagi je kakak damia tu nak naik quran. amin....bersiap sedia la wahai rosnawati......rasa2 macam nak wat kek pisang gebu dan lembab plak.

kakak damia tersengih dengan mama su nye



13 KOMEN:

fafa said...

Salam.. akak tepung semua tu kene ayak ke? Maaf ye, bru nak blaja masak.. hehe

aleeya azlie said...

nyum..nyum..tgk pic lapa trus..blh cube ni,brg pn sng dpt..tks 4 recipe

Anonymous said...

Mcm mana nk buat cheese kat lapisan tengah tu?

Anonymous said...

Salam kak thank share recipe..nk tnya hiasan atas kek yg warna merah tu apa?tq

Anonymous said...

http://myinvitepay.com/?ref=273502

Anonymous said...

Assalamualaikum cik Ros. Ini Dilla. Lamanye x dengar citer. Hr ni teringin nk mkn RVC. tuptup terjumpa blog cik ros ni.
Sbnrnye tengah tnggu kek rvc msk dlm oven. Nk cari topping yg best. Esok siang bru nk wt cream cheese tuh.

dina said...

Other thn susu cair, bole pkai full cream milk tak? Nk try..

ros said...

maaf sangat semua...lambat balas mesej sebab tidak punya masa untuk layari blog
dina....jika tak de susu cair, bole je guna full cream milk
dilla.....waahhhh da try yer...go go go dilla u can do...nanti masa ros dtg umah boleh la nk rasa dill nye RVC
fafa...better ayak semua tepung tu...tapi macam k.ros ni malas ngat....main tuang je kadang2 tu :-)
anonymous....cheese kat lapisan tengah yg tabur2 tu ker? tu kros parut cheese tu n tabur atas nye

Syazwani Mohammad said...

salam kak ros, thank share resepi rvc..sy buat saiz cupcake, kek mmg gebu, sedap xsempat letak topping sdah ada yg pow..hehe..

Mohamad Ashraf said...

Alhamdulillah...slesai dh buat kek red velvet resepi ini.....sdp....seronok sbb kek red velvet ini jadi

Hidayah Azman said...

Salam sis kalau pakai tepung cake kene ada baking powder ke

Hidayah Azman said...

Haah sis tepung kena.ayak kalau pakai tepung gandum pastikan ayak 3 kali utk jdikan tepung halus dan tepung jd ringan.. baking powder pun kena ayak

Anonymous said...

kalau guna tepung superfine x pekan

Post a Comment